2015 yılı Kırıkkale İl Verem Kurulu toplantısı

2015 Yılı İl Verem Kurulu Toplantısı Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplantı salonunda Halk Sağlığı Müdürü Dr.Feramiş Ender GÜNGÜNEŞ Başkanliğinda gerçekleştirildi.Toplantıya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kırıkkale Belediye Başkanlığı,İl Sağlık Müdürlüğü,Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün İl.ve İlçe Sorumluları,Kırırıkkale Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği,Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü,Özel Sağlık Kuruluşları Temsilcileri Katılmıştır. Toplantıda ilimizin verem konusundaki durumu masaya yatırılmış olup, alınan önlemler değerlendirilip yeni alınacak önlemler tespit edilmiştir. İlimizde verem hastalığı konusunda iyi gelişmeler olduğu tespit edilmiştir.Özellikle başarıyla uygulanan DGT(Doğrudan Gözetimli Tedavi) uygulamasının aynı kararlılıkla devam ettirilmesinin önemine vurgu yapılmıştır.

EREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR?

Eskilerin  ‘’ince  hastalık’’  dediği  Verem  hastalığı,  verem  mikrobunun  solunum  yolu  ile  alınması  ile oluşan  BULAŞIÇI  bir  hastalıktır.  En  sık  akciğerleri  olmak  üzere  tüm  organları  tutabilir  (Lenf bezi,kemik,böbrek,beyin…).

VEREM HALA ÖNEMLİ BİR SORUN MUDUR?

Verem  Dünyada  ve  Ülkemizde  önemli  bir  halk  sağlığı  sorunu  olmaya  devam  etmektedir.  Dünya nüfusunun  üçte  biri  verem  mikrobu  ile  enfektedir  (vücutta  verem  mikrobu  var  olmak).  Verem mikrobu  ile  enfekte  olanların  %10’unun  yaşamlarının  bir  döneminde  verem  hastası  olma  ihtimali vardır.

Dünyada her yıl yaklaşık  9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 1,5 milyon insan veremden ölmektedir. Türkiye’nin 2012 yılı toplam verem hasta sayısı 14.691’dir.

VEREM MİKROBUNUN ÖZELLİKLERİ

Verem  mikrobu,  güneş  görmeyen  ortamlarda  havada  uzun  süre  canlı  kalabilir.

Güneşin  ltraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür.

VEREM HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme

ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır.

Tedavi olmayan dirençli bir hasta dirençli mikrop bulaştırır.

Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder.

VEREM HASTALIĞI NASIL OLUŞUR?

Solunum  yoluyla  alınan  verem  mikrobu  verem  enfeksiyonuna  yol  açar.  Bu,  vücutta

verem  basilinin sessiz durduğu,  bir hastalık  olmayan durumdur (enfekte kişi).

Enfekte  olan  kişilerin  %5’i    12  yıl  içinde  verem  hastası  olur,    %5’inde  ise  verem

mikrobu  vücutta sessiz  olarak  bekler.  Vücut  direncinin  düştüğü  durumlarda  verem

mikrobu  çoğalarak  verem hastalığına neden olur.

TÜBERKÜLOZ  ENFEKSİYONUNUN  TÜBERKÜLOZ  HASTALIĞINA  DÖNÜŞMESİNİ

KOLAYLAŞTIRAN DURUMLAR NELERDİR?

5 yaş altındaki coçuklar,  Yaşlılar, HIV enfeksiyonu olan kişiler, Bağışıklığı baskılayan tedavi alan kişiler( uzun süre kortizon kullanımı, kanser ilaçları..) Silikoz,  Diyabetes  mellitus,  kronik  böbrek  yetmezliği,  lösemi,  lenfoma  yada  kanseri  olanlar,  organ nakli olanlar, İdeal vücut

ağırlığının %90’ından daha az kiloda olanlar, Sigara içenler, ilaç bağımlılığı olanlar, alkol

kullananlar.

VEREM HASTASI ÇEVRESİNDEKİ İNSANLARI NASIL KORUYABİLİR?

Aksırık, öksürük sırasında ağızın mendille kapatılması, Aksırık ve öksürük sonrasında eller

yıkanmalıdır, Bulaştırıcı verem hastaları kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikte iken

MASKE kullanmalıdır, İlaçlarını düzenli ve eksiksiz olarak yeterli süre kullanmalıdır,

Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

VEREM HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Bir  toplumda  veremden  korunmanın  en  etkili  yolu  verem  hastalarının  erken  teşhisi  ve  başarılı tedavisidir. Bu nedenle verem hastalarının yakın temaslılarının taranması ve verem

hastalığı belirtileri olanların  verem  birimlerine  baş  vurması  önemlidir.  Etkili  tedavi  ile  ilk  günlerden  itibaren  mikrop  sayısı azalacağı için bulaşıcılık da azalır. 2-3 hafta sonra bulaşıcılık büyük oranda yok olur.

BCG  (Verem)  aşısı  özellikle  coçukları  verem  hastalığından  ve  verem  hastalığının  ağır

formlarından korur. Ülkemizde doğumdan sonra 2. Ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır.

VEREM HASTASININ HASTANEYE YATMASI GEREKLİ Mİ?

Hastanede  tedavi  ile  ayaktan  tedavi  arasında,  hastanın  iyileşmesi  ve  aile  bireylerine

bulaştırıcılık açısından fark yoktur.

HASTANEDE TEDAVİSİ GEREKEN VEREM HASTALARI KİMLERDİR?

Kronik,  ilaç  dirençi  saptanan,  tedavi  yetersizliği  olan,  tedaviye  uyumsuz    ve  genel

durumu  bozuk hastalar,  Yaygın hastalığı olan, fazla miktarda kan tükürmesi olanlar,

Şeker, böbrek, karaciğer hastalığı gibi ek hastalığı olanlar, İlaç yan etkisi olan hastalardır.